Afzien voor het goede doel

Jan Prop fietst Chasin’ the Sunset voor Huize Titurel

Je eigen limieten opzoeken tijdens een sportieve uitdaging en daarbij ook nog een goed doel ondersteunen dat je nauw aan het hart gaat? We zagen Chris Hall er al over spreken, en voor sommigen is het dé combinatie bij een deelname aan Chasin’ the Sunset.

We zien het uiteraard vaker – een sporter die een extreme uitdaging uitgaat en daarbij niet alleen zichzelf test maar ook een goed doel wil steunen. Het bekende event Alpe d’Huzes is hier volledig omheen gebouwd, en ook de Roparun is een bekend fenomeen geworden op dit vlak.

Toch zijn er ook genoeg mensen die op een meer individuele manier de aandacht willen vestigen op een goed doel, zeker als het om concrete goede doelen gaat die net even wat minder in de spotlight staan. Het geeft sporters de kans om dat ene speciale doel te voorzien van een impuls qua aandacht en financiën – beide elementen die zeker bij hele specifieke doelen bijzonder welkom zijn.

De organisatie van zo’n inspanning kan nogal wat voeten in de aarde hebben, dus is ook het koppelen van een goed doel aan een bestaande uitdaging als Chasin’ the Sunset een aantrekkelijke optie. We spraken hierover met Jan Prop, onder meer voorzitter van het comité van de GP Adrie van der Poel. Hij gaat straks zelf deelnemen aan Chasin’ the Sunset, en doet dit ook om aandacht te vragen voor Huize Titurel.

Uniek Sporten: Fietsen met je idool!

Hoe ontstond het idee om deelname aan Chasin’ The Sunset te koppelen aan een goed doel?
Het idee is ontstaan door de Covid-19 pandemie. Ons jaarlijks wielerevent de GP Adrie van der Poel kon niet doorgaan, en ook onze side-events niet. Eén daarvan is ons side event “Uniek Sporten” – een uniek event voor mensen met een beperking. Omdat voor ons comité een uitdaging nooit groot genoeg kan zijn kwam het idee om met enkele mensen van het comité samen met een sponsor deel te nemen aan Chasin’ The Sunset. Een uniek event met een enorme uitdaging, wat prima past bij de instelling van de GP. Daarnaast wilden wij graag iets terug doen richting onze trouwe deelnemers aan Uniek Sporten, en dan met name de deelnemers van Huize Titurel. Zij kunnen elke euro goed gebruiken voor hun bouw- en verbouwplannen, dus vandaar dat wij gaan fietsen voor de Huize Titurel.

Welke dimensie voegt het goede doel toe aan je voorbereiding en aan je beleving van het evenement zelf?
Huize Titurel is een particuliere instelling die geen bijdrage krijgt van het Rijk en dus afhankelijk is van giften en donaties. Ze staan voor een grote uitdaging om hun bouw/verbouwplannen te kunnen realiseren, en wij als deelnemers staan ook voor een grote uitdaging om Chasin’ the Sunset te volbrengen. Moed, lef, karakter, inzet, samenwerken en doorzettingsvermogen hebben zowel Titurel als wij als deelnemers aan Chasin’ the Sunset nodig om het doel te bereiken, en dat geldt ook voor het comité van de GP Adrie van der Poel. Om het event te kunnen volbrengen zullen wij vooraf flink moeten afzien en heel veel vrije uurtjes stoppen in trainingsarbeid. Ook Titurel zal er met haar vrijwilligers flink wat uurtjes in stoppen om hun uiteindelijke doel te kunnen behalen. Al deze overeenkomsten hebben ons er toe doen besluiten om deel te nemen aan Chasin’ The Sunset.

Wij willen tevens graag laten zien dat wij niet alleen een groot wielerevent kunnen organiseren met een luxe VIP-element, maar dat wij ook een groot sociaal hart hebben voor o.a. mensen met een beperking, en daarvoor flinke inspanningen willen doen.