Deelnemer aan het woord: Mart Hofmans

Niet alleen de uitdagende strijd tegen de zonsondergang staat centraal bij Chasin’ the Sunset, maar vooral ook de deelnemers zelf. Zij zijn het uiteindelijk die deze uitdaging aangaan, hun grenzen verleggen en het uiterste uit zichzelf halen. We spraken daarom met Mart Hofmans, die zich op dit moment al voorbereidt op Chasin’ the Sunset en daarbij zijn eigen doelen heeft gesteld. Hoe hij die wil bereiken, en hoe belangrijk de organisatie van het evenement daarbij is, lees je hieronder.

Waar heb je als renner eerder al aan deelgenomen?
Ik richt me binnen het fietsen vooral op het mountainbiken en daarbinnen rijd ik wedstrijden in binnen- en buitenland. In 2015 heb ik deelgenomen aan de ABSA Cape Epic in Zuid-Afrika (800 kilometer en 16.000 hoogtemeters in 8 dagen). Een jaar later had ik de smaak te pakken en heb ik meegedaan aan de Salzkammergut Trophy in Oostenrijk (210 kilometer met 7.100 hoogtemeters). Hiernaast heb ik deelgenomen aan een aantal challenges, zoals het op één dag drie keer beklimmen van de Mont Ventoux via drie verschillende mtb-routes. Na deze wedstrijden, die met name gericht zijn op duurvermogen, heb ik twee jaar wedstrijden cross-country gereden, waarbij ik over heel Europa deelgenomen heb aan wedstrijden. In de winter van 2019/2020 heb ik de transitie gemaakt naar wedstrijden van 70 tot 80 kilometer, maar helaas is het er nog niet van gekomen om hier wedstrijden in te rijden. Dat is echter wel één van mijn doelen voor 2021!

Wat maakt Chasin’ anders dan je eerdere uitdagingen?
Het eerste grote verschil is dat Chasin’ the Sunset op een wielrenfiets is en niet op mijn ‘vertrouwde’ MTB. Daarnaast is het aantal kilometers dat er per dag afgelegd wordt meer dan ik tot nu toe gedaan heb. Tijdens mijn hiervoor genoemde wedstrijden heb ik nooit langer dan 210 kilometer op de fiets gezeten, dus Chasin’ is een mooie kans om deze grens te gaan verleggen!

Daarnaast komt Chasin the Sunset wel redelijk overeen met de Cape Epic. Het event is all-inclusive, dus het enige wat ik hoef te doen is zo snel mogelijk die 300 kilometer per dag af te leggen. Tijdens mijn wedstrijd in Zuid-Afrika heb ik ervaren dat dit heel fijn is. Als je jezelf als sporter kunt concentreren op dat ene doel terwijl alles eromheen geregeld is, dan kost dat een stuk minder energie.

Mart Hofmans

Hoe bereid je je voor op Chasin’ the Sunset?
Chasin’ the Sunset zal midden in mijn wedstrijdseizoen vallen, en te veel duurtrainingen op de fiets gaan ervoor zorgen dat mijn snelheid op de 70 tot 80 kilometer wedstrijden naar beneden zal gaan. Ik ga echter in de winter iets meer focus op duurtraining leggen, zodat de basis er is. Vanuit deze basis zal ik nog wat accenten aanleggen voor Chasin’, en het laatste deeltje zal op karakter zijn.

Welke doelstelling(en) heb je voor jezelf wanneer je aan een event als Chasin’ meedoet?
In de top 5 eindigen is het grootste doel. Daarnaast is het natuurlijk mooi om ook deze uitdaging weer af te strepen, maar alleen daarmee neem ik geen genoegen.

Wat zijn voor jou de randvoorwaarden voor succes tijdens deze uitdaging?
Zoals eerder beschreven is het all-inclusive karakter van Chasin’ wel een van de belangrijkste randvoorwaarden. Als sporter kan ik me op die manier helemaal richten op een goede klassering en het maximale uit mezelf halen iedere dag. Daarnaast zijn natuurlijk ook de weersomstandigheden en het geluk van niet (te vaak) lekrijden van groot belang. Verder ben ik van mening dat je de overige randvoorwaarden als sporter heel goed zelf kan beïnvloeden om het maximale uit jezelf te halen.

Welke dynamiek brengt het rijden in tweetallen met zich mee?
Het samen trainen en afzien schept al een band voordat je uberhaupt van start bent gegaan. Daarnaast is het van belang om elkaar goed te kennen en op elkaar te vertrouwen. Elkaar niet kapot rijden en het rijgedrag van je partner door en door kennen, zodat je zo efficiënt mogelijk in zijn wiel kan zitten. Samen toewerken naar een bepaald doel brengt altijd iets speciaals met zich mee.

Wanneer is je deelname aan Chasin’ voor jou geslaagd?
Als we heelhuids in Frankrijk gefinished zijn en in de top 5 staan!