Chasin’ the sunset

Etappe 2

ETAPPE 2: REIMS – ORLEANS

Na een toeristische toer door de wijngaarden van de Champagne trekt de karavaan van Chasin’ the Sunset verder richting Orleáns, één van de oudste steden van Frankrijk. De route van etappe 2 gaat over licht glooiend parcours, door authentieke Franse dorpjes en bosrijk gebied, zoals Forêt de Villefermoy.

De route: Geniet van authentieke Franse dorpjes

Klaar voor een nieuwe dag
Na een goede nachtrust en een voedzaam ontbijt is je energieniveau weer aangevuld en sta je bij het krieken van de dag samen met je teamgenoot klaar voor de tweede etappe van deze Van der Poel Edition. Deze voert vanaf Reims in zuidwestelijke richting, door de Champagne streek, richting Parijs. De drukke hoofdstad van Frankrijk wordt vermeden zodat het tempo hoog kan blijven en je vooral kunt genieten van het groene landschap. Vandaag fiets je door tal van authentieke Franse dorpjes, die vaak niet meer bevatten dan een kerk, een marktplein en als je geluk hebt een ambachtelijke bakker. Het is vaak erg rustig op straat, maar wellicht heb je geluk en word je aangemoedigd door inwoners die genieten van een kopje koffie in de zon of ouderen die een potje Jeu de Boules spelen!

Bosrijk gebied
Ook op de tweede dag fiets je vooral over rustige, lokale wegen. De route is glooiend en je doorkruist veel bosrijke gebieden, zoals Forêt de Villefermoy, Forêt de Champagne en Forêt d’Orléans. Wist je dat 29% van Frankrijk bestaat uit bos? De bossen verschillen erg van elkaar, er komen dan ook meer dan 140 boomsoorten voor, verspreid over het gehele land. En let onderweg op voor overstekend wild: veelvoorkomende dieren zijn de edelhert, de ree en het zwijn.

De laatste kilometers
Gedurende de laatste kilometers van de tweede etappe fiets je over een mooie route langs het water, ofwel Canal d’Orléans. Het kanaal telt in totaal 28 sluizen en vormt het zuidelijke deel van de verbinding tussen de Loire en de Seine. Je passeert diverse bruggen en uiteindelijk rijd je de stad binnen, richting de finish van vandaag en richting een welverdiende douche & warme maaltijd.

Omgeving: Neem een kijkje in de geschiedenis

Château-Thierry
Het stadje Château-Thierry ligt in het hart van de Marne Vallei, aan de voet van de wijngaarden in de Champagne streek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de stad een belangrijk strijdtoneel tijdens de Tweede Slag bij de Marne, toen de Duitse troepen in juli 1918 in deze buurt de Marne bereikten en wisten over te steken. Ze werden voornamelijk door Amerikaanse legers teruggedreven. Na de oorlog werd op een hoogte boven de stad een groot monument voor de Amerikaanse strijdkrachten gebouwd.

Nemours
Nemours bereikt? Nog 100 kilometer te gaan, dus het aftellen kan beginnen! Het stadje ligt aan de de oever van de Loing en elk jaar in juli komt de stad helemaal tot leven tijdens een groots middeleeuws feest. Onder de echte wielerliefhebbers is deze plaats vooral bekend als finishplaats in de 1e etappe van Parijs-Nice in 2013, met een afstand van 196 kilometer vanaf Saint-Germain-en-Laye. In de eindsprint was de Fransman Nacer Bouhanni sneller dan de twee Italianen Alessandro Petacchi en Elia Viviani die respectievelijk tweede en derde werden. Deze editie van Parijs-Nice werd uiteindelijk gewonnen door de Australische renner Richie Porte, hij was daarmee de eerste Australische renner die Parijs-Nice op zijn naam mocht schrijven.

Centre-Val de Loire
Naast het doorkruisen van de Champagne streek, fiets je op de tweede dag ook door andere streken van Frankrijk, namelijk Île-de-France en Centre-Val de Loire. Deze laatste streek ligt in het midden van het land. Een belangrijk onderdeel van de regio, vooral toeristisch, vormt de Loirevallei. De hoofstad is Orleans, de finishplaats van de tweede etappe. Andere belangrijke historische steden zijn Tours, Bourges en Chateauroux.

Orleans
De finish op de tweede dag is gelegd in Orleans, één van de oudste steden van Frankrijk. Deze stad aan de Loire telt 115.000 inwoners en ligt op een gemiddelde hoogte van 116 meter. De universiteitsstad was meerdere keren een etappeplaats in de Ronde van Frankrijk, onder meer Eddy Merckx mocht hier in 1974 plaatsnemen op de hoogste trede van het podium. Leuk feitje: tijdens deze Tour de France waren er ook twee Nederlandse etappewinnaars, namelijk Henk Poppe (2e etappe) en Gerard Vianen (20e etappe).

Achtergrond: Voor een natje en een droogje ben je hier aan het goede adres!

Hoofdstad van de Champagne
In Reims en omgeving liggen diverse champagnehuizen & wijngaarden, dus voor een goed glas wijn ben je hier aan het goede adres. De mousserende wijnen zijn bekend en geliefd over de gehele wereld en worden voornamelijk geproduceerd uit drie verschillende druivensoorten; de pinot noir en de pinot meunier, twee blauwe druivenrassen en de witte druif de chardonnay.

Koekje erbij?
Reims staat bekend om haar ‘biscuit rose’. De bakkers van de stad experimenteerden rond 1960 na afloop van het broodbakken met het benutten van hun nog hete ovens. Ze bedachten een speciaal deeg waarvan ze koekjes maakten die ze na de eerste bakronde in die hete ovens nog verder lieten drogen. Biscuit betekent letterlijk ‘tweemaal gebakken’. Leuk om te weten dat beschuit ook daar haar naam vandaan heeft.

De biscuitjes smaken naar vanille en zijn uiterst breekbaar, te vergelijken met lange vingers. De jaarlijkse productie van deze roze koekjes is ongeveer 30 miljoen dozijn stuks en ze worden nog altijd gemaakt en met de hand verpakt door bakkerij Maison Fossier uit Reims.

Benieuwd naar de andere etappes? Klik hier.