Chasin’ the sunset

Etappe 3

ETAPPE 3: ORLEANS – SAINT-LEONARD-DE-NOBLAT

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Dat geldt zeker voor de slotetappe van Chasin’ the Sunset. Van Orleáns tot finishplaats Saint-Leonard-de-Noblat is het nergens echt vlak. Na 300 kilometer en een flink aantal hoogtemeters bereik je eindelijk de finish.

De route: Het aftellen is begonnen!

Koninginnerit
De laatste loodjes wegen het zwaarst. Dat geldt zeker voor de slotetappe van Chasin’ the Sunset. Van Orleáns tot finishplaats Saint-Leonard-de-Noblat is het nergens echt vlak, de meeste hoogtemeters van deze Van der Poel Edition zijn dan ook op deze derde dag. Vanaf Orleáns fiets je zuidelijk door bossen en over afgelegen wegen. Al snel komen we in het trainingsgebied van wielericoon Raymond Poulidor en mocht je al eens in de Vogezen hebben gefietst, dan kom dit je misschien bekend voor want deze regio toont veel gelijkenissen.

De finish komt in zicht
De laatste 150 kilometer van deze Van der Poel Edition omvat een aantal heuvels, en zal samen met al 2 fietsdagen in de benen, het uiterste van je vragen. Maar blijf genieten van de mooie omgeving en de geweldige prestatie die je samen met je teamgenoot neerzet! Na het oversteken van meerdere riviertjes, zoals de Taurion , de Randonneix en La Vige komt de eindstreep in beeld en finish je in Saint-Leonard-de-Noblat, het dorp vol met herinneringen aan het leven van ‘Poupou’.

Omgeving: Een regio met wielerhistorie

Chateauroux
Op de laatste dag passeer je onderweg de gemeente Chateauroux, geboorteplaats van Kevin Sireau (Franse baanwielrenner). Meerdere jaren is deze plaats het decor geweest voor de eendagskoers ‘Châteauroux Classic de l’Indre’. Van 2005 tot en met 2014 maakte deze koers deel uit van de UCI Europe Tour. De overwinningen zijn vooral toe te kennen aan Franse renners, zoals Anthony Ravard en Jimmy Casper.

Saint-Leonard-de-Noblat
Finishplaats Saint-Leonard-de-Noblat was de woonplaats van wijlen Raymond Poulidor, een van de meest populaire Franse wielrenners ooit. Het middeleeuwse Franse stadje telt maar 4.500 inwoners, maar hier wordt de herinnering aan ‘Poupou’ tastbaar. In het oude centrum staat een houten beeld van een trotse Poupou, de rechterarm omhoog als in een zegegebaar, de linkerhand op het stuur van zijn fiets. De verhalen blijven leven door de inwoners, die je kunnen voorzien van een mooie anekdote over hun wielerheld!

Achtergrond: Weetjes voor onderweg

De finish kan nog ver aanvoelen dus tijdens de laatste dag is het goed om af en toe je zinnen te verzetten. Wist je bijvoorbeeld dat Raymond Poulidor professioneel heeft gefietst van zijn 24e tot zijn 40e? En dat hij in 8 van de 14 deelnames aan de Tour de France op het podium stond? Ook was hij een fanatieke kaartspeler, die in de avonduren mening wielrenner duizenden francs aftroggelde, zo staat in de biografie van tijdsgenoot Cyrille Guimard.

Benieuwd naar de andere etappes? Klik hier.