Chasin’ the sunset

Etappe 1

ETAPPE 1: KAPELLEN – REIMS

De eerste etappe loopt door het trainingsgebied van de familie Van der Poel. Vanuit Kapellen wordt koers gezet naar de iconische Muur van Geraardsbergen, waarna de grens wordt overgestoken richting Frankrijk. De finish is na ruim 300 kilometer getrokken in Reims – hoofdstad van de Champagne.

De route: via De Muur op naar de Champagnestreek!

Ontdek het jaagpad
Op de eerste dag van Chasin’ the Sunset fietsen we door het trainingsgebied van familie Van der Poel. Waar Mathieu en David vroeger veelal in het veld en de bossen te vinden waren, zal de route die tijdens deze etappe wordt afgelegd worden gekenmerkt door rechte wegen en goed asfalt. De eerste 100 kilometer is relatief vlak en loopt grotendeels langs rivier De Schelde. Deze 350 kilometer lange rivier ontspringt in Frankrijk en stroomt via België en Nederland naar de Noordzee.

Met prachtige stukken over het zogenoemde ‘jaagpad’ kan er goed snelheid gemaakt worden. Leuk om te weten: vroeger werd het jaagpad gebruikt om schepen voort te slepen met mens- of paardenkracht. Vanaf de 19de eeuw kregen schepen en sleepdiensten een motor en sindsdien is de functie van de jaagpaden veranderd. Ze worden nu voornamelijk gebruikt als dienstwegen (voor onderhoud aan bijvoorbeeld kanalen en bruggen), maar zijn ook erg geliefd bij fietsers die zich snel van A naar B naar willen verplaatsen. En dat komt goed van pas bij het – voor zonsondergang – volbrengen van de eerste etappe!

Muur van Geraardsbergen
In deze Van der Poel Edition kan de Muur van Geraardsbergen niet ontbreken, hier heeft de familie Van der Poel haar sporen verdient. Dit wielermonument is de kasseien klassieker tijdens de Ronde van Vlaanderen en voor veel wielericonen het beslissende moment geweest in koers. De kasseien zijn horizontaal geplaatst en daardoor vormen deze een grillige trap, het is dus zeer verstandig om met ‘hoge’ snelheid ‘De Muur’ te beklimmen. De helling kent een hoogteverschil van 91 meter, een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8% met een maximum van 20%. Een echte kuitenbijter dus!

Op naar Frankrijk!
Na deze scherprechter vervolgen we onze weg door België over diverse provinciale wegen. Een goed moment om tempo te maken en met je teamgenoot kop over kop te rijden. Nadat je de Franse grens bent overgestoken doorkruis je Parc Naturel Régional de l’Avesnois. Beboste weiden, loofbossen, boomgaarden in bloei, kronkelende rivieren en molens aan het water maken dit gebied aangenaam om per fiets te doorkruisen. Niet veel later doemt de champagnestreek op. Deze wijnstreek in het noorden van Frankrijk staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam ‘Champagne’ mogen dragen. Bewonder de vele wijngaarden die deze regio rijk is, pak nog wat energie voor de laatste twee uur en zet na 300 kilometer je fiets in de stalling als je Reims (de hoofdstad van de Champagne) vol voldoening hebt bereikt.

Omgeving: In welke plaats ga jij voor een bordjessprint?

Kapellen
Startplaats Kapellen is gelegen in de provincie Antwerpen, net over de grens met Nederland en telt meer dan 26.000 inwoners. De gemeente heeft een groen karakter, dit kenmerkt zich door veel bos- en natuurgebieden zoals het Rood, het Klein Schietveld en het gemeentepark Beaulieu.

Antwerpen
De eerste dag bereiken we na ongeveer 10 kilometer de grootste gemeente van België: Antwerpen. De stad is vooral bekend vanwege het uitgestrekte havengebied en het internationale vrachtvervoer, maar ook de historische binnenstad is het bezoeken waard met veel bezienswaardigheden, hippe lunchrooms en leuke boetiekjes. Goed om te onthouden voor een andere keer, want tijdens de 1e Chasin the Sunset etappe is het belangrijk om zo snel mogelijk de stad te verlaten en langs de Schelde je weg te vervolgen!

Mons
Je bent ongeveer op de helft van de eerste etappe als plaatsnaambord Mons (ookwel Bergen genoemd) opduikt. Een goed moment om een ‘bordjessprint’ aan te gaan! Mons is een verrassend mooie en levendige stad en is in 2015 bekroond tot culturele hoofdstad van Europa. De plaats ligt uitgestrekt over vijf bergen, waaronder de Mont Panisel en de Colline Saint-Lazare. Maar wees niet bang voor teveel hoogtemeters, want deze bergen zijn niet hoger dan 85 meter…

Reims
Op de eerste dag is de finish na ruim 300 kilometer getrokken in Reims, in het noordoosten van Frankrijk. Bezienswaardigheden in de stad zijn behalve de kathedraal de romaanse basiliek van Sint-Rémi, het aartsbisschoppelijk paleis: het Paleis van Tau en de Romeinse triomfboog Porte Mars. De eerste drie staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor finishplaats Reims is de wielersport niet onbekend, in 1947 vond hier het WK Wielrennen plaats met voor de eerste keer een Nederlandse winnaar: Theo Middelkamp. Reims was daarnaast ook meerdere keren het decor voor een etappe van de Tour de France. Onder andere Robbie McEwen, Alessandro Petacchi en André Greipel wonnen een etappe in Reims. Daarnaast startte er tien keer een etappe van de Franse wielerkoers in deze stad.

Achtergrond: Maak tempo en stop niet te lang bij de brouwerij….

Geliefd (wieler)gebied
Kapellen is vooral bekend doordat het de woonplaats is van wielericoon Adrie van der Poel. Zijn zonen David en Mathieu zijn hier geboren en hebben vanuit deze Belgische plaats op jonge leeftijd al de nodige trainingskilometers gemaakt. Maar er is meer: ook Michael Boogerd vond Kapellen een perfecte plek om na zijn carrière te genieten van rust & ruimte en het maken van wielertochten door de groenste gemeente van Vlaanderen.

Proost!
Naast het sportieve karakter van Kapellen, zijn er ook tal van bierbrouwerijen te vinden. Brouwerij Het Perkament is er één van. Hier worden diverse bieren geproduceerd, variërend van tripel, honing tot donker. De brouwerij houdt de legendes uit de streek levend door op ieder flesje een QR-code te plaatsen. Via deze code kan men niet alleen de volledige legende lezen, maar ook alle toeristische info van de streek terugvinden. Een echte aanrader!

Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE)
Tijdens de eerste etappe kom je langs het centrale commandocentrum van de NAVO, gelegen in het Belgische Casteau. Oorspronkelijk was SHAPE het hoofdkwartier voor de operationele troepen in Europa Allied Command Europe. Sinds 2003 is SHAPE het hoofdkwartier van Allied Command Operations en stuurt het wereldwijd alle operaties aan.

Benieuwd naar de andere etappes? Klik hier.