Trainen in de winter

Ondanks eventuele goede voornemens op 1 januari kan het moeilijk zijn om je in de winter op te laden voor het sporten, zeker in de buitenlucht. Vooral voor wielrenners een uitdaging, want regen en kou kunnen nogal eens roet in het eten gooien op de momenten dat je naar buiten wilt, en voor je het weet heb je twee weken niet op de fiets gezeten. Hoe ga je om met je trainingsarbeid in de wintermaanden? We spraken erover met Stefan van Klink, oprichter van Better Cycling, en kwamen tot enkele interessante inzichten en tips.

Toch ‘gewoon’ met de fiets naar buiten
Stil staan is natuurlijk geen optie, maar wat er precies met je lichaam gebeurt bij inactiviteit hangt af van je getraindheid. Hoe beter je getraind bent, hoe minder de terugval is wanneer je even gas terug neemt.

Het weer hoeft daarbij in principe geen impact te hebben op je trainingsrit. Uiteraard is het minder handig om een lange duurtraining te plannen op een dag dat het met bakken uit de hemel komt, dus probeer dus als je even de kans hebt te trainen wanneer het droog is.

Ben je eenmaal buiten, dan kun je gewoon de trainingen uitvoeren zoals altijd. Wintertrainingen zijn echter vaak wel anders doordat het een andere plaats inneemt in het jaarplan. In de winter sta je vaak nog ver af van je trainingsdoel, waardoor intensief trainen vaak wat minder relevant is. Je wilt dus op zoek naar een programma waarin je wel gevarieerd kan trainen, maar niet iedere training tot het uiterste hoeft te gaan. In Fondo hebben we een winterprogramma opgenomen dat daarbij kan helpen.

Extra verzorging
Op een aantal dingen zul je extra moeten letten in de wintermaanden. Wat voeding betreft is het bijvoorbeeld vooral belangrijk om te blijven drinken. In de zomer herinnert je lichaam je daar zelf wel aan, maar ook in de winter is het belangrijk voldoende vocht binnen te krijgen.

Daarnaast is je goed aankleden vanzelfsprekend belangrijk. Schakel in het voorjaar ook niet te snel over naar die korte broek. Je spieren functioneren immers effectiever wanneer ze warm zijn. Beenstukken kunnen dus zelfs het trainingseffect verbeteren.

Wat materiaal betreft is het vooral van belang je fiets goed te blijven onderhouden. In de Fondo app staan een aantal artikelen van het Shimano Service Center die daarbij kunnen helpen.

Alternatieven voor een winterse fietstocht
Mis je in de winter het plezier in de trainingen vanwege bijvoorbeeld het slechte weer, dan is de beste tip om een andere sport te gaan doen. Hardlopen of zwemmen kunnen bijvoorbeeld goede alternatieven zijn, want op die manier beperk je de terugval. Daarnaast is het aan te raden om niet langer dan een maand trainingspauze te nemen in de winter, want daarna wordt de impact van de rust te groot om nog in afzienbare tijd je conditie terug te winnen.

Heb je de mogelijkheid om binnen op de fiets te trainen, dan is dat natuurlijk de makkelijkste en meest gebruikte oplossing. Met programma’s als Zwift kun je tegenwoordig net zo effectief trainen als dat je buiten kunt doen, dus kijk daar zeker naar wanneer je liever niet de ijzige kou in stapt.

Ben je benieuwd naar nog meer tips? Klik hier voor het interview met Stefan dat we eerder dit jaar gepubliceerd hebben op onze website!

Train jij al met Fondo?
Stefan van Klink is naast oprichter van Better Cycling ook actief als talentcoach voor Fondo, de trainingsapp van de KNWU. Met Fondo train je flexibel en doelgericht voor je volgende uitdaging, zoals Chasin’ the Sunset. Meer informatie vind je op www.knwufondo.nl.